VINDER AF KONKURRENCEN OM DEN NY MALTFABRIK I EBELTOFT

Ambitionerne er høje, for maltfabrikken er ikke bare en drøm om mursten, landskab og arkitektur. Det handler om at føre byens historie ind i fremtiden og forvandle det røde fabriksanlæg fra 1861 til et visionært og multifunktionelt kulturelt og kreativt centrum. 
 
Projektet ønsker at styrke selve Maltfabrikken som Den ny Maltfabriks funktionelle og visuelle omdrejningspunkt med en bred vifte af funktioner; med nye røde knopskydninger, skabes en markant, levende og sammensat `kraftkanon` i Den ny Maltfabriks midte. Projektet dyrker på samme tid det hybride/sammensatte og det klare/tydlige. Samtidig med den rød/sorte tydlighed, dyrker projektet det sammensatte og det hybride i form af nyt mod gammelt, råt mod poleret, hårdt mod blødt. Projektet fremstår meget klart i sine ligefremme og sikre bud på stedernes karakter og de arkitektoniske ingredienser.
 
Citat fra dommerbetænkning; 
”Disponeringen og visionen for samliv og samarbejde mellem Den ny Maltfabriks dele er forbilledligt løst i projektet ……. Projektet er kendetegnet ved en meget ambitiøs sammenhæng og sammenfletning mellem bygninger og uderum. Maltfabrikken er projektets tyngdepunkt og bliver den egentlige visuelle og funktionelle overgang mellem by og hav. De tre byrum Maltgården, Grønningen og Lundbergs Have forbinder til deres baglande og bygger op imod det røde centrum og sikrer at der er karakter og relationer i alle retninger. Hver enkelt af de tre uderum står stærkt og indoptager de elementer der allerede tilbyder sig. Grønningen vokser op mellem havet og ´det røde slot´ og skaber en stærk relation imellem de to, samtidig med at det indoptager Rampens skater- og skabermiljø. Maltgården er baggården hvorom alting drejer sig og stedet hvor man mødes omkring sol, ro og mad. Lundbergs Have er det fortryllende med kunstnermiljø. Projektet har et sikkert greb om sine steder og sine virkemidler, og skaber meget frugtbare relationer mellem landskab og bygningskunst”.
 
Vinderteamet består af Praksis Arkitekter, Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, Midtconsult Rådg. Ingeniører, billedkunstner Morten Skovmand og VMB Arkitekter v. restaureringsarkitekt Mette Viuf Larsen.
 
Konkurrencens andre teams var BIG, COBE, Schmidt Hammer Lassen Architects, Tegenstuen Vandkunsten og AART architects. 
Konkurrencen er udskrevet af partnerskabet mellem Fonden Den ny Maltfabrik og Syddjurs Kommune, sammen med bygherrerådgiveren Rambøll.
 
Projektkonkurrencen realiseres i samarbejde med bl.a. fondene A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Realdania, Salling Fondene samt Lokale- og Anlægsfonden. Det samlede budget er på omkring 150 mio. kr., og selve byggeriet forventes at stå færdigt i marts 2019.